Mommy Loves Health | Ateef Hatifa

Text Widget


Assalamua'laikum...

Welcome and thank you stopping by at Mommy Loves Health [MLH]. I'm a wife of loving husband Mohd Zakimi and a mom to adorable son baby Harizzaky. Here is the place for me to share my belief in healthy, beauty and inspirations to have a good lifestyle. I'm proud to announce I'm Shaklee Independent Distributor with ID:874861. Delivery throughout Malaysia and Cash On Delivery (COD) in Perlis.

Isnin, 18 Februari 2013

Kriteria Penting Dalam Memilih Soya Yang Baik


Seringkali di FB saya terlihat ada yg post tentang keburukan soya... Ramai jugak yg bertanya pada saya "betul ke soya jenama XXX bagus ke??", ada juga bertanya " ESP Shaklee betul ke bagus ??" kat sini isunya bukan jenama sekian2, tapi kriteria yg penting dalam memilih soya yang bagus... maklumlah sekarang ni dh macam2 produk di pasaran yg berasaskan soya untuk memberi khasiat protein yg baik.
Saya memilih ESP Shaklee sebagai sumber protein yg terbaik.. Yela best seller kan ESP ni. Kenapa saya kata best seller sebab tiap2 bulan mesti habis stok licinn ESP ni kt tangan saya... Customer2 yg dah rasai kehebatan ESP mesti setuju dengan saya kenapa ESP dikatakan best product Shaklee! Ada yg tiap2 bulan repeat order, yela 1 keluarga bole minum kan.. tu yg cepat habis.. huhu

 Disini saya sharekan 7 kriteria dalam memilih soya, hasil nukilan Master Shareeza atau lebih dikenali kak Cery MamaFaiz di blog beliau. 


=========================================================

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic- Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

  • Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)- Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan

  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol- Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

==================================================================
tu dia...! Panjang lebar penerangan kriteria dalam pemilihan soya... Saya dh pilih soya pilihan saya iaitu ESP Shaklee.. bukan sebab glemer, bukan sebab kawan saya yg suruh amik, tapi ESP telah melepasi 7 kriteria2 yg kt atas ni... klu dlm kat kilang ni kire QC passed la! huhuhu.. Brand2 lain saya tk tau sebab tk penah try.. yg saya tau ESP the best so far.. alhamdulillah =) So anda macam mana? Terpulang anda yea utk pilih yg terbaik!


Hubungi saya:
**respon lebih pantas
- SMS | WhatsApp : 019-770 2729 (Ateef)


Setiap pembelian di laman Mommy Loves Health FC | Ateef Hatifa

Anda layak:-

- menerima jadual pengambilan vitamin.
- tips ekslusif dalam penyusuan dan pengambilan vitamin.
- konsultasi yang betul untuk setiap pengambilan produk Shaklee.
- menjadi rujukan anda untuk sebarang kemusykilan.
- mendapat info kebaikan sesuartu produk secara terus daripada saya.





Unordered List

About

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com